Sömn är viktigt för de små

Bebisar sover mycket

Hur mycket sover en nyfödd? Frågar du en mamma får du svaret "jämt" och frågar du en annan så kan du få svaret "aldrig". Det är så otroligt individuellt det här med sömnen hos de allra minsta barnen men du som vuxen måste se till att de får rätt förutsättningar för att sova gott. jag tänkte tipsa lite om hur man gör för att skapa en bra sovplats för nyfödda. 

Så här länge ska barn sova

Det finns information om barn och sömn på vårdguiden 1177, och här återberättar jag vad det står där:

Allt eftersom barnet blir äldre kommer hen att behöva mindre sömn för att klara av vardagen, och det är stor skillnad mellan olika barn hur mycket de behöver. 

Mina tips för en rofylld sömn

Hur gör man då för att skapa en plats där barnet vill sova? För att slippa gå och trösta och bära och vagga hela tiden? Jag använde själv en liten korg till en nyfödd. Det ger en trygghetskänsla att få vara hopkurad. Sen när bebisen blivit lite äldre flyttade jag över barnet till en egen säng. En spjälsäng med en sänghimmel som gör att man stänger ute onödiga intryck. När sen barnet kunde vända sig själv på natten så började vi med täcke och en platt kudde också. På så sätt ser man till att barnen får rätt förutsättningar för att sova gott. 

5 Sep 2019