Fakta om moderskap

Det är en massa fantastiska förändringar och beteenden som förvandlar både människor och djur på moderskapets resa och tänkte jag ska dela med mig en del fakta om detta.

Många däggdjursmammor bär barn till vänster

Oavsett om de är vänster- eller högerhänta, tenderar mänskliga mammor att vagga sina barn på vänster sida av kroppen, särskilt under de första månaderna. Denna vänsterhänta partiskhet har sannolikt att göra med den mänskliga hjärnans sneda layout: sensorisk information på vänster sida av kroppen bearbetas på höger sida av hjärnan. Hjärnans högra hjärnhalva är också där känslor bearbetas, så att hålla och observera barnet till vänster kan hjälpa till att överföra social information till höger sida mer effektivt. Bebisar verkar också föredra att ha sin mamma i det vänstra synfältet.

Fascinerande nog dokumenterade forskare nyligen vänstra partiskhet hos icke-primata däggdjursmödrar. Valrossmammor, som observeras utanför kusten på en rysk ö, brukar hålla sina bebisar till vänster medan de guppar längs vågorna, och deras kalvar simmade över till mammans vänstra sida innan de dykte för att dia. Samma sak för flygande rävmammor som dinglade från trädgrenar i Sri Lanka som verkade föredra att behålla sina bebisar till vänster.

Kvinnor som är gravida med pojkar kan lättare bli illamående

Gravida kvinnor som bär pojkar är mätbart mer känsliga för avsky, åtminstone en ganska kreativ studie som hittades 2015.

Ett par polska forskare studerade avskykänslighet hos 92 gravida kvinnor under alla tre trimestrarna med hjälp av frågeformuläret "Disgust Scale", en vanlig bedömning i psykologistudier som utvärderar känslan. Testet är laddat med äckel-framkallande beskrivningar för att undersöka en respondents reaktion på kackerlackor, se någon äta "ketchup på vaniljglass", höra någon harkla "halsen full av slem" och se "en mänsklig hand bevarad i en burk." Mödrar som bar söner hade högre äckelkänslighet jämfört med mödrar som bar döttrar under första trimestern. Medan flickmammors illamående minskade under andra trimestern, upplevde pojkmammor faktiskt förhöjda magsvängningsreaktioner.

Bråka inte med djurmammor – inte ens ekorrar

YouTube-videor av djurmammor finns i överflöd – från en älgmamma som utmanar grizzlybjörnar till en mamma för fjälllejon som slår mot en livrädd joggare som snubblade över sina ungar. Forskare har också studerat mödrars aggression hos lite mindre formidabla djur: markekorrar, som våldsamt försvarar sina ungar genom att sparka grus mot skallerormar. Forskare spelade upp ljuden av falska skallerormar och fann att ekorrmammor - jämfört med icke-mödrar och män - var särskilt reaktiva på det olycksbådande skramlet. Ekorrmammor med de yngsta bebisarna tog extra risker för att skydda sina nyfödda i ett andra experiment.

Det utbredda fenomenet med maternell aggression kan involvera oxytocin, en neurokemikalie också relaterad till födsel och amning. I ett labbexperiment 2017 slutade råttmammor att attackera ett hot när oxytocinsignalering i en del av deras hjärnor blockerades.

Moderkor är särskilt defensiva

Kor förklarades nyligen som de farligaste stora djuren i Storbritannien och dödade fler människor än hundar – 74 under en tidsperiod på 15 år. Några av dessa rasande nötkreatur var tjurar, men många var moderkor. De flesta offren var lantarbetare, men förbipasserande stötte också på komammor, vilket är anledningen till att regeringen ber bönder att inte fälla naturligt aggressiva nyblivna moderkor på allmänt tillgängliga fält, där olyckliga mänskliga vandrare kan misstas för kalvhungriga rovdjur. Särskilt hundutövare kan provocera fram attackerna – i 17 av 18 dödsfall av kor, hundar var inblandade. Även icke-dödliga koattacker är en typ av "höghastighetstrauma", en tioårig granskning av sjukhusskador som hittats.

Mammor har använt flaskor riktigt länge

Människomammor har sannolikt flaskmatat sedan förhistorien. Genom att analysera gamla lerkärl från barngravar i Tyskland fann forskare nyligen rester av mjölk från hovdjur och identifierade kärlen som primitiva nappflaskor, de tidigaste som går tillbaka mer än 7 000 år. Brons- och järnåldersflaskorna som forskarna tog prov på såg mer ut som runda sprutade skålar - eller några kan säga, bröst. Några har också djurfötter och andra dekorationer, vilket tyder på att de kan ha fungerat som babyleksaker. Forskare har spekulerat i att tillkomsten av flaskmatning kan ha gjort det möjligt för lokala mödrar att återuppta ägglossningen, som ofta stoppas under amning. Detta kan i sin tur hjälpa till att förklara vissa tidigare mystiska neolitiska babyboomar.

Istiden fick mödrar att utvecklas bättre bröstmjölk

Forskare misstänker att en justering av mänskliga mammors bröstvävnad hjälpte vissa populationer att överleva den senaste istiden. För ungefär 20 000 år sedan skulle livsnödvändigt D-vitamin ha blivit allt svårare för spädbarn som bor på långt norra breddgrader att skörda genom solljus och exponerad hud. Lyckligtvis uppstod en genetisk mutation i mödrars bröstkanaler som vissa forskare tror gjorde det möjligt för viktiga näringsämnen att flöda in i spädbarn i vitamin D-bristtillstånd.

28 Apr 2023