Hur ofta ska man byta lakan, tandborste och handduk?

Vissa rutiner i hemmet, det är det många som har klart för sig när eller hur ofta det är bra att göra. Som att städa minst en gång per vecka, eller ha en städfirma som kommer en gång per vecka och gör det åt en. Eller att man anlitar en flyttstädning Linköping en gång, efter flytt. Sen är det andra saker som kanske inte är lika självklart. Som detta med när man bör bädda rent sängen, eller hur ofta. Det kan bero lite på. Om du sover naken eller med pyjamas, med djur eller utan. Allergiförbundet rekommenderar att man byter sängkläder efter två veckor. Har du barn eller husdjur i sängen, kanske oftare. Sover dui pyjamas och duschar varje kväll behöver man inte byta lika ofta. Sängkläderna ska tvättas i 60 grader och då inte i något snabbprogram. När det gäller täcket, så räcker det med en gång per år om den alltid har påslakan på sig. Men du kan vädra den då och då.

När det gäller annat då?

När det gäller handdukar så är det oftast självreglerande eller vad man ska säga. Om den luktar unket, ja då är det dags att tvätta eller om du ser avtryck av smutsiga händer på den. När det kommer till disktrasor, så är det bra att byta den en gång per vecka. 

Tandborsten då? Ja, den går bra att använda, så länge den inte spretar åt alla håll. Men det kan ändå vara bra att byta ut den en gång per månad. 

20 Apr 2021